I juli 2000 ble fugler.net åpnet, og har hatt et aktivt virke helt frem til artsobservasjoner.no åpnet. Etter den tid har aktiviteten dalt. Derfor er det bestemt at fra 1. juli 2012 så skal fugler.net kun være en nettside som er et historisk dokument og hvor det ikke kan legges inn ny informasjon.


Forside

Observasjoner:
- siste 2 dager
- siste 14 dager
- NSKF-arter
- NSKF og LRSK-arter
- sist inn først
Førsteobservasjon


Bilder/galleri
Nyheter
Artikler
Brukere
Statistikk
Diskusjonsforum
Bruktsalg
Aktiviteter
Linker

FAQ / Hjelp
Hva er fugler.net

okb@fugler.net




DISKUSJONSFORUM

På grunn av useriøse innlegg og innlegg som oppfordrer til ulovligheter har jeg dessverre sett meg nødt til å endre litt på diskusjonsforumet. Fra nå av får du ikke legge inn innlegg uten at du er logget på som medlem. Når du legger inn ditt innlegg vil dette koples opp mot ditt medlemsskap, samt at tid og IP-adresse vil bli logget. Du kan fremdeles legge inn innlegg som "anonym" utad, men administrator har mulighet for å se hvem som har lagt inn innlegget. Med andre ord så vil du forbli anonym utad om du endrer navnet under innleggelse, men admin har mulighet til å se hvem som har lagt inn innlegget.

Håper at dette ikke legger noen demper på aktiviteten. Dere er alle velkommen til å legge inn innlegg, så lenge dere holder dere innenfor sømmelige grenser!

Største antall beskjeder vist på en gang: 15 - 30 - 50 - 75 - 150 Nåværende verdi 30



Du må være pålogget for å legge inn innlegg. -- Tilbake

Surfere i konflikt med fuglelivet
Hei,

vi som surfer bølger på Jæren har havnet i den uheldige situasjonen at vi er i konflikt med fuglelivet i området. Fylkesmannen i Rogaland har opprettet fredningområder for trekkfugl/overvintringsfugl i vintermånedene med forbud mot bølgesurfing. Disse områdene omfatter 4-5 av de absolutt beste surfestedene på Jærkysten. Argumentasjonen for forbudet er at det er observert svært sjeldne fugler i området, fuglene har matfatet sitt i surfesonen og at surferene stresser fuglene. Norges surfeforbund jobber med å få forbudet kjent ugyldig pga. saksbehandlingfeil fordi vi ikke har blitt informert i høringsrunden. Vi får se hvordan dette går.

Dette stemmer svært dårlig med hvordan vi oppfatter situasjonen. Når vi entrer vannet så fjerner riktig nok fuglene seg, men de tar svært sjelden til vingene. Ofte bli de værende til vi er bare noen armlengder unna før de svømmer bort og holder seg på en viss avstand. Vi kommer også ofte tett på f.eks. mink og ikke minst sel. Det kan nesten minne litt om å padle kajakk eller kano. Sånn sett skjønner jeg ikke at vi gjør så stor skade at et forbud er nødvendig. Det jeg lurer på er om det finnes noe statistikk, forskning eller dokumentasjon som tyder på at bølgesurfing har negativ effekt på bestanden eller direkte på fuglene(fra Norge eller utlandet)?

Jeg vet at dere som er spesielt interresert i fugler og fugleliv gjerne skulle sett at fuglene ikke blir forstyrret i det hele tatt i et langt og strabasiøst trekk. Det har jeg forståelse for. Jeg har selv funnet fugler som har vært så utmattet at de ikke har klart å komme seg ut av veien for egen maskin på veien like ved et av de nye verneområdene. Men jeg vil likevel stille et stort spørsmål med om dette forbudet vil ha noen større effekt. De områdene som vi bruker innenfor verneområde fordeler seg på 4-5 soner på omlag hundre meter hver. Hver av disse fungerer bare på visse fohold avhenging av bølgehøyde, bølgeperiode, bølgeretning, vindretning, vindstyrke, flo og fjære, derfor er disse stedene ikke akkurat brukt til surfing hver dag som skulle tilsi at fuglelivet fikk fullstendig ro mesteparten av tiden. Dessuten er det relativt sjelden vi ser fugl i surfesonene når bølgene blir 1.5-4 meter. Er det noen fugler som trives der bølgene bryter som verst og i slike bølgehøyder?

Det at surfingen er så avhenging av vær og vind gjør at det ofte er kun et sted det går an å surfe akkurat den dagen. Når det i tilegg er kun en surfer pr. bølge pga. sikkerhetshensyn sier det seg selv at surfesteder er en svært begrenset ressurs, selv på Jæren. Derfor reagerer vi såpass sterkt når vi føler at vi blir urettmessig utestengt fra steder vi har tatt som en selvsagt surfested.

Kart over verneområdet:
http://www.fylkesmannen.no/digimaker/documents/j%C3%A6rstrendene_kart_cm5TSn15489rt.pdf

Verneforskrift:
http://www.fylkesmannen.no/digimaker/documents/Jaerstrendene-Verneforskrift121203_awe88e1548603.doc
16.01.04 15:45 Håvard N. Jakobsen (E-post er skjult)
 
 Surfere i konflikt med fuglelivet
 Hva vil du oppnå med dette innlegget? Skape sympati for dere i ornitologisk miljøet????


Fra Ornitologisk hold er vi faktisk svert glade for at dette forbudet nå endelig er kommet. Jærstrende er et område med internasjonal betydning, og Norge har et forvaltningsannsvar for å ivaretat området.

Jærstrende er i dag vernet som ladskapsområdet med omliggende fuglefredningsområdet. Problemet med denne formen for vern er at den er blandt de svakeste verneformene vi har, med få restrusksjone å sette inn for fuglelivet. Dersom det hadde vert Natureservat, ville aktiviter som surfing vert forbudt fra dag en. En må faktisk helt opp til Trondheimsfjorden for å finne områder med samme økologiske funksjon som jæretrendene.



I tilegg til hekkeområde har område en viktig funksjon som rasteområdet for fugler under trekket. Her går fuglene ned, for å bygge opp fettereserver som de er helt avhenginge for å kunne klare å trekke videre på den lange ferden.

Området har også en viktig funksjon som overvintrende fugler, for tusenevis av ærfugl, og andre andefugler. Området er også kjent for å være viktig for sjeldene fugler som bla islom. Disse fuglene finner føde på grunt vann, omtrent i samme beltet som dere surfer på.

Jærstrende er et område som er utatt for stadig mer press området fra ulike aktivirter. Og derfor er det på høy tid at det kommer strengere restrusksjoner på ferdsel i verneområdet.

Det er faktisk slik at vi har et føre var prinsipp i Norge. Dette skal ligge til grunn for all forvaltning, DVS, at dersom dere er så skråsikker på at bølgesurfing ikke kommer i konflikt med fuglene så er det faktisk slik at det er opp til dere å kommem med dokumentasjon på dette, og ikke motsatt!

Men at surfing kommer i konflikt med fuglelivet er vel ikke så farlig for en sport som kaller seg miljøintressert, den delen som er innefor fuglefreningsområdet hører til de mest fuglerike områdene vi har for sjøfugl langs jærstrende. Men å fordrive fugleflokker fra de beste næringsområdene betyr tydligvis ikke noe for dere.

De faglige argumnetene endrer seg faktisk ikke om det kommert inn en som kaller seg miljøekspert med navn Jan Erik Jensen i norsk seilforbund og hevder noe annet. Dere må jo gjene kaste bort tiden på å prøve å anke, men dere har dere selv å takke at dere ikke har vert høringspart i saken, da dere ikke har hatt det formelle i orden. Verneplanen var faktisk vedtatt i Stortinget da dere startet interimsstyre i Norsk Surfeforbund for to år siden.

Det er faktisk tung fagkompetanse hos fylkemannen, og DN som har kommet frem til at forbud er best, og dette har full støtte i det ornitologiske miljøet, som i motsetning til dere har fagkompetanse på fugl!

Dersom dere er miljøopptatt for dere ta konskvensene å surfe utenfor reservatet, og vis hensyn til fuglelivet. Dere kan faktisk surfe helt fra Reve i sør til Kolnes-området i nord hele året gjennom. Dere må selsagt vise samme respekt for miljøvern som alle andre!

Det Har faktisk lite for seg å begynne å diskutere om dere har rett i et forum som dette. Håper dere er voksene nok i dette seilforbundet og respektere norsk lov, å oppfordre medlemmende deres å surfe på områder som ikke har noe form for ferdselforbud. Om ikke så venter det dere annmeldeser og bot på opptil 6000 kroner.











 18.01.04 13:50 Tore Leiknes (E-post er skjult)
 
 Surfere i konflikt med fuglelivet
 Heisann,

skal si du gikk i forsvarposisjon med en gang gitt....

Poenget mitt er at vi opplever at fugler ikke er spesielt redde oss når vi surfer. De kommer veldig nære før de beveger seg vekk fra oss, mye nærmere enn man kommer på land med kikkert f.eks. For det andre bruker vi bare små områder i fredningssonen og for det tredje er det relativt sjelden, bare når bølgehøyden er relativt stor. Da lurer jeg på hvor mye skade vi faktisk gjør og om dette forbudet vil ha noen positiv effekt på fuglelivet. Vi skjønner det ikke. Prøv å hjelp meg å forstå hvorfor vi gjør skade på fuglelivet. Du viser til at dere har kunnskap på fugl. Del litt av deres kunnskap. Det finnes også eksempler på at det har blitt gjort tiltak for å skjerme fugler som fuglekjenner har vært svært uenige i. Jeg prøver bare å få til en konstruktiv debatt, nettopp det fylkesmannen ikke ønsket med oss. Enten vi har ett forbund eller ikke så har fylkesmannen kontor hatt så pass kontakt med surfere at de vet hvor han finner noen som kan representere oss.

Jeg trodde forresten at Taravikå på Karmøy hadde noenlunde samme funksjon for trekkfuglene som disse områdene på Jærkysten, tar jeg helt feil? Det er dog et område med mindre utstrekning.

Du sier vi kan surfe hvorsomhelst utenfor fredningsområdet. Du har tydeligvis ikke lest innlegget mitt. Jeg har forklart hvorfor surfesteder er en dyrebar ressurs for oss i innlegget mitt. For oss blir det omtrent som om en fotballspiller skulle måtte spille hele sesongen på grus, eller en håndballspiller som måtte spille utendørs.

Hvis disse områdene som vi surfer på er så rike på sjelden fugl, hvorfor ser vi så sjelden fuglekikkere her? Vet dere forresten at det er observert sølvrev flere ganger i fuglefredningsområdet?

Jeg er ikke medlem på noen som helt måte i noe forbund eller driver med noenting som helst med seil. Jeg er heller ikke kriminell.
 19.01.04 11:26 Håvard N. Jakobsen (E-post er skjult)
 
 Surfere i konflikt med fuglelivet
 Det er med stor interesse at jeg leser Håvard sitt innlegg. Særlig undrer jeg meg over hva han vil oppnå med innlegget. Dersom målet er å få sympati, trur jeg nok han har bommet litt.

Mest sannsynlig er målet å få noen synspunkt på hva vi syns om vedtaket, og da bør du kanskje få det. Nå er det nok ikke slik at en enkel surfer vil gjør så stor skade på fugler i området, særlig ikke dersom vedkommende viser litt hensyn til fuglen. Derimot kan en i lese i Jærbladet se www.jbl.no at det er flere hundre aktive surfere på Jæren. Sett i perspektiv av dette er det svært sannsynlig at det kan være til stor skade for næringssøkende fugl. Siden bølgene vil variere over Jæren, vil det og være slik at det vil oppstå store konsentrasjoner av folk ved bestemte lokaliteter. Det er dermed ikke holdbart å påstå at fugler ikke blir forstyrret av surfere. Det er også et poeng at forstyrrelsen surfere medfører, vil være avhengig av hvor hyppig plassen blir brukt. Og siden de nå verna plassene er de beste, vil disse følgelig bli mest brukt. Noe som altså taler for vern.

Til slutt en kommentar til den siste setningen i ditt innlegg : Derfor reagerer vi såpass sterkt når vi føler at vi blir urettmessig utestengt fra steder vi har tatt som en selvsagt surfested.

Det er ikke slik at bare vi tar noe som en selvfølge, så har vi lov til det. På lik linje med at jeg ikke lenger har lov å slå opp telt på stranden ( jeg hadde jo lov til det for 200 – 300 hundre år siden ), må bølgesurfere aksepter at de ikke lenger har lov å surfe utenfor Reve, og Kvasheim.
 19.01.04 17:22 Per (E-post er skjult)
 
 Surfere i konflikt med fuglelivet
 Hei Per,

Nei, jeg prøver ikke å få sympati, det har jeg heller ikke ventet. Jeg prøver å forstår hvorfor vi får et forbud mot surfing innenfor en fredningssone for fugler. Det har vært slike forbud tidligere i Norge som har blitt opphevet ved Saltstein utenfor Larvik. Jeg lurer på hvorfor det er veldig forskjellig fra Jæren uten at jeg kjenner saken fra Larvik spesielt godt.

Du skriver at det blir for mye for fuglene med flere hundre surfere. Det er ikke slik at alle surfere er ute sammtidig. Kan enkelt sammenlignes med f.eks fotballspillere, hvor mange prosent av alle fotballspillere er ute og spiller fotball på et bestemt tidpunkt? Dessuten er vi svært avhengige av vær og vind, slik at det er umulig å surfe de fleste stedene innenfor fredningsonen mer en 20-30 dager i året. Det svært sjelden det er mer enn 10 surfere på ett sted samtidig pga. sikkerhet, kun en man pr. bølge. Normalt er det 3-7 surfere på ett sted, rekord er ca. 25 stykker på ett sted. I tillegg er disse surfesonene relativt begrenset, hver av dem er ca. hundre meter. Derfor mener jeg at det trykket vi skaper på fuglelivet er svært begrenset.

I tilegg stiller jeg store spørsmål ved om fuglene i det hele tatt blir skremt av oss. Jeg ville jo tro at fuglene i så fall ville rømme i fra oss og varsle. Som oftest svømmer de vekk, men senest i helgen hadde jeg en alke like ved som dykket og kom opp igjen på samme sted, gang på gang. Hadde også en dvergdykker like ved. Kan hende jeg blingser med identifikasjonen. I verste fall, hvis fuglene skulle bli skremt, ville de ikke da bare trekke bort fra oss? Hva har de gjort de siste 15 årene som det har blitt surfet her? Hvor stor skade har vi gjort?

Det virker også absurd at fiske fra land, fiske fra båt, kayak og kano padling, kiteboarding og taretråling er lovlig i det samme område som det er straffbart å surfe i. Forstyrrer ikke dette fuglelivet?

For de som evnt. kjenner området, er det virkelig mye sjelden fugl i området fra Reve og sørover til det blir sandstrand? Det er av og til enkelt individer av diverse sjøfugl, mest Ærfugl, i buktene på begge sidene av Reve havn. Noen ganger er det en flokk med måker i bukten ett hakk lenger sør. Ellers synes jeg det er lite fugl her, ihvertfall når bølgene står på. Dette er den viktigste sonen for oss som surfer. I tillegg er Kvassheim et viktig sted. Her går jeg ut ifra, ifra eget øyensyn, at bukten innenfor fyret er det viktigste. Her blir det surfet ytterst ved sjøhusene på motsatt side av fyret i forhold til bukten. Har sett fugl her en gang. Det blir ikke surfet innerst i bukten. Er disse områdene av spesielt stor betydning for fuglelivet?

Det vi er mest frustrert over er at vi ikke er blitt tatt med på råd når dette vedtaket er fattet. Tro det eller ei, jeg og de fleste surfere har full forståelse for at vi har behov for å verne om naturen i Norge. Men når vi ikke får vite om vedtaket før en måned etter at det er trådt i kraft, så føles det som vi er dømt uten rettergang, uten å få forsvare oss for så å måtte bevise vår uskyld for i det hele tatt å få tatt saken opp på ny. Sånn sett tror jeg Fylkesmannen har gjort seg selv en bjørnetjeneste, i steden for å spille på lag med surferene så blir det full konflikt. På den måten det nå er gjort er det vanskelig for 'folk flest' å forstå hvorfor dette vedtaket er gjort. Da blir det også vanskelig å få opinionen med på andre miljø og naturvern tiltak.

Det finnes eksempler på at surfing er tilatt i fredningssoner og naturreservater rundt om i Verden, f.eks flere steder i California, bla. Lost Coast i Nord, i Ventura og Santa Barbara, Noosa head national park i Queensland Australia, i Costa Rica, Cape Point nature reserve i Cape Town Sør-Afrika. Det finnes noen eksempler på at surfere er utestengt fra fredningsområder i California, men dette er kun i hekkesesongen.
 20.01.04 14:52 Håvard N. Jakobsen (E-post er skjult)
 
 Surfere i konflikt med fuglelivet
 Da jeg ser på din argumentasjon virker det som om du er en ganske stor egoist! Du skriver at i verste fall blir fuglen skremt og trekker vekk fra området. Du argumenterer videre med at det ikke er sikkert at 100 surefere er der samtidlig, og videre hevder at slikd dere ser det så ser det ikke ut til at surfing har noe effekt på fugleleivet.

Formålet med et fuglefredningsområde er nettop å gi fuglene rod og fred. Det er ikke tilfeldig at surfing og lignede aktiviter er forbudt i alle natrureservater i Norge, samt EU fuglefredningsområder. Det var derfor på høy tid at dette gjelder i landskapsvernområdet på jæren (som inntil nå har hatt et svakt biotopvern) Men for deg så gjelder det tydlivis kun surfingen, så kommer fuglene i andre rekke.

Enten du liker det eller ikke så må du bare innse at forbudet er kommet for å bli. Du har overhodet ikke noe størtte i det orntiloggiskse miljøet, så vennligs hold disse subjektive og egodiske meningene dine borte fra denne diskusjonsforumet, da det ikke bidrar til noe verdens ting!

 11.02.04 20:44 Tore Leiknes (E-post er skjult)
 
 Surfere i konflikt med fuglelivet
 Fredningen betyr vel også at det er båndtvang innført i Reve og Kvassheim? Ikke noe skremmer fuglene mer en hunder som løper fritt.
 05.04.04 08:42 jj (E-post er skjult)
 
 Surfere i konflikt med fuglelivet
 Hei Håvard.
Har skjønt at det du vil, er å vite hvorfor du ikke skal surfe i reservatet. Ganske enkelt er det slik at ikke alle fugler tåler samme grad av forstyrrelse før de forlater et område.Du sier at fuglene ikke blir så forstyrret av surferne som av f.eks. hunder på land. Dette gjelder desverre bare noen få arter.Arter som f.eks. snadderand vil nok forlate området før dere kommer så nær som 100 meter. Du skrev selv at du hadde funnet en utmattet fugl i nærheten av området.Da skjønner du sikkert hvilken skade dere kan gjøre ved å skremme opp fugler som kommer utmattet frem etter en tur fra danmark. Du etterlyste undervisning, håper du forstår mer nå.
 09.05.05 12:29 Ståle Darre Dahlberg (E-post er skjult)
Link til denne siden: http://fugler.net/fn.asp?nowpage=8&max=30&id=581
Birding Top 500 Counter
Linker til vår sponsor Natur og Fritid