I juli 2000 ble fugler.net åpnet, og har hatt et aktivt virke helt frem til artsobservasjoner.no åpnet. Etter den tid har aktiviteten dalt. Derfor er det bestemt at fra 1. juli 2012 så skal fugler.net kun være en nettside som er et historisk dokument og hvor det ikke kan legges inn ny informasjon.


Forside

Observasjoner:
- siste 2 dager
- siste 14 dager
- NSKF-arter
- NSKF og LRSK-arter
- sist inn først
Førsteobservasjon


Bilder/galleri
Nyheter
Artikler
Brukere
Statistikk
Diskusjonsforum
Bruktsalg
Aktiviteter
Linker

FAQ / Hjelp
Hva er fugler.net

okb@fugler.net




DISKUSJONSFORUM

På grunn av useriøse innlegg og innlegg som oppfordrer til ulovligheter har jeg dessverre sett meg nødt til å endre litt på diskusjonsforumet. Fra nå av får du ikke legge inn innlegg uten at du er logget på som medlem. Når du legger inn ditt innlegg vil dette koples opp mot ditt medlemsskap, samt at tid og IP-adresse vil bli logget. Du kan fremdeles legge inn innlegg som "anonym" utad, men administrator har mulighet for å se hvem som har lagt inn innlegget. Med andre ord så vil du forbli anonym utad om du endrer navnet under innleggelse, men admin har mulighet til å se hvem som har lagt inn innlegget.

Håper at dette ikke legger noen demper på aktiviteten. Dere er alle velkommen til å legge inn innlegg, så lenge dere holder dere innenfor sømmelige grenser!

Største antall beskjeder vist på en gang: 15 - 30 - 50 - 75 - 150 Nåværende verdi 30



Du må være pålogget for å legge inn innlegg. -- Tilbake

Invitasjon til diskusjon om skjærer
De som ikke vil lese hele mitt lange innlegg, kan straks få konsentrere seg om dette spørsmålet:
Hva ville skjærer snakket om, hvis de snakket sammen?

Jeg driver og syr sammen skissene til et manuskript,som jeg håper kan bli en skjønnlitterær barnebok. Hovedpersonen i historien er ne nysgjerrig og livsglad, ung skjære, som er i ferd med å utforske verden.

En av grunnideene med historien, er at barna som leser eller hører den, skal gis et innblikk i hvordan skjærer faktisk lever. Skjærepersonlighetene slik de fremstilles i boken, skal gjenspeile mye av skjærers virkelige liv. Hvordan de lever, hvordan de tenker og hvordan de tolker verden.

Jeg forsøker å samle meg informasjon, som kan hjelpe meg når jeg skal skrive historien. Helt lett er det ikke. Det meste av det jeg finner i bøker eller på nettet, er typisk faktakunnskap, som selvfølgelig er nyttig, men også har sine begrensninger. Faktakunnskapen jeg har tilegnet meg så langt, gir få ledetråder til å forstå hva skjærene tenker og føler, hva slags dagligdagse situasjoner de kommer opp i, og hvordan disse oppleves av skjærene selv. Og når jeg skal skrive en barnebok, er nettopp tanker, følelser og opplevelser helt sentrale.

Derfor blir jeg takknemlig, hvis noen kan hjelpe meg på rett vei. Jeg har mange spørsmål angående skjærers liv, som jeg gjerne vil diskutere. Jeg regner med at mange av dem ikke har noe fasitsvar, derfor er det heller ikke nødvendig at dere vet svarene, for å komme med synspunkter. Jeg inviterer alle, uansett kunnskapsnivå, til diskusjoner rundt skjærenes liv.

Så til saken:
Hovedpersonen er altså en ung skjære på jakt etter eventyr. Foreløpig kaller jeg den Herbert. Det er en stund siden Herbert har forlatt redet, men han er ennå ikke blitt voksen nok til å tenke på å skaffe sine egne unger. Det viktigste i livet hans akkurat nå, er spenning og moro.

Jeg har lest at skjærer blir kjønnsmodne når de er to år gamle. Det går altså to hele år, før de skaffer seg unger og livets alvor virkelig starter. Hva driver de med i disse to årene? Er det slik å forstå, at tiden fra de selv forlater redet, til de finner seg make og formerer seg, er å betrakte som en slags ungdomstid? Og i så fall: Hvordan lever skjærene ut sin ungdom? Jeg regner med at mye av tiden går til å lære å overleve, men blir der også noe igjen til spenning og utforskning? Det ville i så fall passe karakteren Herbert. Jeg går ihvertfall ut fra, at de ikke setter i gang med reirbygging, i løpet av denne ungdomstiden? Altså: At de ikke tenker for mye på hus og hjem, før ungene kommer inn i bildet.

Jeg har også behov for å danne meg et fyldig bilde, av skjærenes sosiale liv. Er skjærene å betrakte som sosiale fugler? Mitt inntrykk av dem, er at de godt kan samle seg i små gjenger, men ikke like store flokker som kråkene. Kråkene har jo faste møtesteder, hvor de samles om kveldene og tilbringer natten (i hvert fall om vinteren). Kråkene kommuniserer tidvis heftig med hverandre, høres det ut som. De kan lage et voldsomt leven om morgenene før flokken løses opp. Noe tilsvarende har jeg ikke sett av skjærer. Skjærene virker altså ikke like sosiale som kråkene, men enstøinger er de heller ikke. Har jeg rett?

Hvilke motiver har skjærer for å være sosiale?
Samles de i grupper eller flokker for å hjelpe hverandre å finne mat? Eller kanskje for å være bedre rustet mot farer? Kommuniserer de sammen? Lærer de av hverandre? Eller rett og slett hygger de seg sammen?

Det virker merkelig, men jeg har faktisk lest et sted, at skjærer med kortest stjert, har lavest sosial status. Stemmer dette? Er der også andre elementer som definerer status og rangordning blant skjærer?

Skjærenes mest kjente spisskompetanse, er vel reirbygging. Er det noen som vet hva slags kunnskap skjærene nyttiggjør seg av, når de bygger reirene? Kan de for eksempel forutse vindretninger, og legge reiret i le av vinden? Jeg har også lest at det forseggjorte reiret gir god beskyttelse mot kråkeangrep. Er det slik at skjærene tenker på beskyttelse mot kråker allerede i byggeprosessen? Gjør de helt bevisst noen konkrete byggegrep, for å gjøre reiret mer uinntakelig for kråker?
Vil skjærene helst bygge sitt eget reir, eller flytter de gjerne inn i et gammelt, fraflyttet reir, hvis de får sjansen? Eller går reirene i arv?
Skjærene hamstrer visst føde. Hvor har de matlagrene sine? Inne i reiret?

Vet noen hvorfor skjærer samler på blanke gjenstander?

Skjærene er kjent for å erte katter. Hvis noen av dere kjenner konkrete historier om skjærer som blir ertet av katter, så gjerne fortell.

Jeg vil avslutte innlegget med å komme tilbake til utgangsspørmålet:
Hva ville skjærer snakket om, hvis de snakket sammen?

Ville de diskutert og gitt hverandre råd om hvordan reir skal bygges? Om hva slags tresorter som er det beste byggematerialet?

Ville de skrytt av hvor mange skinnende saker de har samlet i det siste?

Eller ville de energisk beskrevet den intense spenningen av å drive en katt til vanvidd, vel vitende om det kan gå riktig ille hvis de kommer for nær klørne?

Eller ville de sludret litt frem og tilbake om glansen i fjærene sine?

Som dere forstår har jeg mye å snakke om når det gjelder skjærer, og blir takknemlig hvis noen har noe å si.

Hilsen Magnus Albert Gregusson.
26.02.11 18:31 Magnus Albert Gregusson (E-post er skjult)
 
 Invitasjon til diskusjon om skjærer
 Det som du kan ta med er at det ser ut til at skjærefamilien blir ved/i reiret hele året. I Egersund ble juletreet på torget hugget et godt stykke utenfor sentrum. Det ble ikke sjekket for reir og skjærefamilien som tilhørte det etterhvert oppdagede reiret i treet fulgte med treet til sentrum og fortsatte og bo der etter at det var satt opp. Med et resultat av mye krangling med sentrums egne skjærer. Nabokrangel er kanskje en ide i en slik bok?
 27.02.11 20:00 Rune Hallbjørn Jensen (E-post er skjult)
 
 Invitasjon til diskusjon om skjærer
 Takk for tipset. Nøyaktig denne typen opplysninger er det jeg trenger.
 08.03.11 03:06 Magnus Albert Gregusson (E-post er skjult)
 
 Invitasjon til diskusjon om skjærer
 Jeg har i vår blitt litt mer interessert i skjærene, for et par har siden mars bygget seg et reir helt i toppen av et plommetre i hagen min. Tror de straks er igang med hekking nå. Så jeg kan fortelle litt om ting jeg har observert av skjærer de siste årene.
Når det gjelder sosialt liv så er de ofte samlet i små flokker på 5-10 fugler som kan doble seg straks de har funnet en matkilde (...jeg kaster ut brød til de om vinteren). Jeg har tidligere år også jaktet litt på skjærer, så når en skjære er skutt så samler det seg fort en stor flokk som holder en støyende "begravelse" for den falne. Det samme så jeg for noen uker siden da en katt hadde slått klørne i en skjære. I trærne over katten satt de 20-30 skjærer og en del kråker og holdt et klagekor. Så kråkene blander seg også inn i disse situasjonene. Det samme skjer om en rovfugl eller rovdyr er i nærheten. Mye støy, og det at de er mange gir ofte utslag i "dumdristighet". Får av og til inntrykk av at noen skal vise seg som ekstra vågale. Har mer enn en gang sett ei skjære eller flere i forfølgelse av spurvehauk. Så det er ikke bare katter som blir mobbet av skjærene.
Har også opplevd å se et "skjæreting". Det satt 50-60 skjærer i et tre og "snakket" med diverse lyder. Hele tiden fløy det noen skjærer fra treet og nye kom til. Det var tydeligvis en sosial "happening" for skjærene, for det var ingen alarmlyder som når det er predatorer i nærheten.
Så mitt inntrykk er at det forholdsvis sterke sosiale bånd mellom skjærer. De sprer seg ut i småflokker for å finne mat, men kan varsle andre om det er rikelig å finne. Og de vet at mot farer så er de sterkere i samlet flokk. Så sosiale fugler er det, selv om de kanskje ikke opptrer i stort antall på nattkvisten. Håper at dette var av interesse!
 17.04.11 19:47 Thoralf Gjuvsland (E-post er skjult)
Link til denne siden: http://fugler.net/fn.asp?nowpage=8&max=30&id=2951
Birding Top 500 Counter
Linker til vår sponsor Natur og Fritid